De ervaring van Monique Jongen: van klacht naar kracht

Video afspelen

Deel deze ervaring

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Ik had last van langdurige rugpijn. Via mijn huisarts kwam ik in het ziekenhuis terecht waar ik de diagnose artrose kreeg. De pijnklachten hadden zo’n grote impact op mijn dagelijkse leven dat ik zoiets had van; hier moet ik iets mee. De verpleegkundige in het ziekenhuis adviseerde mij om een traject bij Het Rughuis te volgen.

Na wat inlezen over Het Rughuis besloot ik een informatiegesprek aan te vragen. In het gesprek kreeg ik informatie hoe het behandeltraject van Het Rughuis vormgegeven wordt. Hier werd mij duidelijk dat pijn niet enkel een lichamelijk aspect heeft maar dat ook andere factoren zoals gedachten, gedrag, gevoelens en leefstijl mijn pijnbeleving beïnvloeden. Meteen verwijsbrief van mijn huisarts kon ik snel mijn behandeling starten, er was namelijk geen wachtrij.

Van klacht naar kracht 

Een prettig behandelteam stond continue voor mij klaar. Drie keer per week ging ik naar Het Rughuis in Sittard-Geleen en sprak ik met mijn vaste behandelteam. Mijn behandelaren stemden onderling goed met elkaar af en waren op de hoogte van hetgeen tijdens verschillende sessies gezegd werd. Zo hoefde ik bij niemand mijn verhaal dubbel te vertellen.

Onderliggend aan mijn rugpijn was dat ik wat onzeker was en minderwaardig dacht over mijzelf. Door de behandelingen bij Het Rughuis ben ik minder streng voor mijzelf en durf ik meer voor mijzelf op te komen.

Nooit gedacht dat ik kon hardlopen 

Met mijn behandelaar Rianne ben ik ook meer gaan bewegen. Het begon met een klein stukje wandelen en naarmate dit goed ging ben ik het meer gaan opbouwen. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mijn lichaam en begon zelfs met hardlopen. Ik had van tevoren nooit gedacht dit überhaupt te kunnen.

Tijdens een wandeling met een vriendin kwam ik met het idee om deel te nemen aan het hardloopevenement ‘Maastrichts Mooiste’. Dat vond ik pas een uitdaging. Afgelopen juni heb ik 5 kilometer gerend in 38 minuten tijd, een geweldige ervaring waar ik enorm trots op ben.

Als cadeau voor mijn vijftigste verjaardag heb ik een startbewijs gekregen voor het hardloopevenement in Rotterdam. Daar ga ik zeker proberen minimaal 10 kilometer te rennen.

Je kunt écht meer dan je denkt 

Ik denk nog vaak aan de inhoud van mijn behandelsessies terug en wat ik daar over mijzelf heb geleerd. Wanneer het even minder met mij gaat probeer ik te reflecteren en vaardigheden en inzichten toe te passen die ik mij eigen heb gemaakt door het behandeltraject. Hierbij denk ik regelmatig terug aan hoe ik voor de behandelingen was en hoe ik nu in het leven sta. Dat ik dingen durf te vragen, voor mijzelf opkom en ook veel meer kan bewegen dan voorheen. Ik leef nu een stuk gezonder.

Mijn rugklachten zijn niet volledig over, maar ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. Je krijgt tijdens de behandelingen een goed zicht op jezelf, hoe je lichaam werkt en hoe je op signalen inspeelt. Ik had voorafgaand aan het behandeltraject nooit gedacht dat het mentale deel zoveel invloed had op mijn pijn.

Ik voel mij nu veel sterker op mentaal en fysiek gebied en heb veel meer energie. Het gaat gewoon veel beter met mij. Ik zou iedereen met langdurige pijnklachten willen adviseren om een traject bij Het Rughuis te volgen. Heb vertrouwen in jezelf en je kunt écht meer dan je denkt.

Deel deze ervaring

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Lees onafhankelijke waarderingen van cliënten

Op Zorgkaart Nederland waarderen cliënten Het Rughuis anoniem en onafhankelijk. Zorgkaart Nederland is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.