Welke invloed heeft spondylose op rugpijn?

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Diagnose Spondylose

Wanneer de rugpijn ernstig is kan de huisarts of pijnspecialist pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven om de klachten onder controle te houden. Spondylose is niet te genezen maar met een goede behandeling kan er wel voor gezorgd worden dat de pijnklachten niet of nauwelijks invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Spondylose komt ook voor bij mensen zónder rugpijn

Studies hebben aangetoond dat ook mensen zonder rugpijn, op scans en röntgenfoto’s een gelijkwaardig beeld van spondylose kunnen hebben. Bij 90% van de niet-rugpijn patiënten die 60 jaar of ouder zijn, blijkt spondylose voor te komen. Hieruit kan worden opgemaakt dat hoe ouder een persoon wordt, hoe meer slijtage er wordt waargenomen.

Ook bij de helft van de jongvolwassenen (30-39 jaar) blijkt er incidenteel sprake te zijn van spondylose zonder dat er sprake is van rugpijn. Deze bevindingen doen sterk vermoeden dat wanneer er spondylose in de wervelkolom wordt geconstateerd bij een scan of röntgenfoto (voor een andere indicatie dan rugpijn), dit eerder gekoppeld moet worden aan het normale verouderingsproces.

Omdat spondylose dus ook voorkomt bij mensen zonder rugpijn hoeven bevindingen die op scans en röntgenfoto’s gezien worden, niet noodzakelijkerwijs geassocieerd te worden met de mate of de aanwezigheid van lage rugpijn. Dit benadrukt het belang om ook oog te hebben voor mogelijke andere criteria die de pijn kunnen verklaren.

Meer lezen over de holistische aanpak van Het Rughuis?

Pijn is altijd echt, ongeacht de oorzaak

Pijn betekent dus niet altijd dat er ook (meer) aantoonbare schade is. Echter, ook al is er geen aantoonbare weefselschade, de pijn die wordt ervaren is wel echt! Het is van belang dat je pijn niet ziet als een marker van weefselbeschadiging of ziekte, maar als een marker van de waargenomen behoefte om het lichaamsweefsel te beschermen. Het centrale zenuwstelsel ontvangt signalen uit je lichaam en/of omgeving. Aan deze signalen wordt een betekenis gegeven.

Wanneer je hersenen, om wat voor reden dan ook, vaak onbewust, besluiten dat je bedreigd en in gevaar bent kan pijn ontwikkeld worden. Pijn weerspiegelt een reactie die door de hersenen wordt ingeschat als meest voordelige beschermingsmechanisme voor het lichaam. Echter, wanneer het gaat om lichamelijke bescherming dan blijkt dat onze hersenen zich hierin ook wel eens kunnen vergissen. Kortom, pijn is niet een marker van letsel, maar een menselijke ervaring. 

spondylose ruggenwervelkolom

De eerste stap naar herstel bij rugpijn

Het langdurig ervaren van pijn kan een behoorlijke impact hebben op jouw kwaliteit van leven. Daarom kijken we bij Het Rughuis naar de biologische processen die ten grondslag liggen aan de pijn. Is het de pijn die je kwetsbaar maakt of zijn het juist je kwetsbaarheden, zoals angst, stress, trauma of kenmerkende persoonlijkheden die ervoor hebben gezorgd dat je aanhoudende pijnklachten ervaart. In ons behandelprogramma richten wij ons daarom niet alleen op de pijnklacht, maar ook op aspecten van gedrag, functioneren, psychologische eigenschappen (zoals stemming en angst) en jouw sociale-omgevingsfactoren.

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Gerelateerde berichten

Virtual Reality (VR) is de status van gimmick inmiddels lang ontgroeid. Het krijgt steeds meer aandacht van vernieuwers in de [...]
Vanaf vandaag neemt Het Rughuis Gelderland deel aan een veelbelovende pilot van het Centraal Toeleidingspunt (CTP) Arnhem en Nijmegen, een [...]
Na jaren van succes met ons innovatieve en holistische behandelprogramma voor chronische rugklachten, verbreden we nu onze focus. [...]

Over de auteur

Picture of Het Rughuis

Het Rughuis

Wanneer je langdurig deze klachten ervaart kun je je belemmerd voelen in je gewone dagelijkse activiteiten. Dit kan ook effect hebben op hoe je je voelt. Onze missie is “een gezonde geest in een gezond lichaam”. We helpen je vanuit de visie dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.Daarom bieden wij je een andere aanpak door fysiek én mentaal jouw klachten te lijf te gaan in een innovatief, intensief en wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma van 17 weken.