Wij testten Virtual Reality in onze ggz-behandeling: ‘verhelderend’ en ‘inzichtelijk’

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Virtual Reality (VR) is de status van gimmick inmiddels lang ontgroeid. Het krijgt steeds meer aandacht van vernieuwers in de zorg, en onlangs testten mijn collega’s bij PHI en Het Rughuis in Sittard de toepassing van VR bij cliënten. Hun oordeel? Het is nog even ‘wennen’, maar ook verhelderend en inzicht gevend.

Toepassing in psychosomatiek

We verwachten dat de inzet van VR ook van meerwaarde kan zijn binnen PHI en Het Rughuis, kijkend naar de cliëntenpopulatie waarbij lichamelijke (pijn)klachten vaak centraal staan.

Onze passie en onderscheidende expertise liggen in de combinatie van cliënten met psychische aandoeningen of een somatisch-symptoomstoornis die daarnaast last hebben van gerelateerde psychosomatische klachten, oftewel psychosomatiek.

Psycho-educatie en behandeling

In de afgelopen maand testten onze behandelaars van PHI en Het Rughuis in Sittard-Geleen de VR-bril van Reducept bij cliënten. De gedachte is dat de VR-toepassing onze zorgprofessionals ondersteunt bij het geven van psycho-educatie maar ook als ondersteuning binnen cognitief-gedragsmatige interventies.

Reducept bied een module voor eenmalige pijneducatie en een uitgebreide behandelmethode voor chronische pijn. In de twee modules maakt de cliënt een virtuele “reis door het lichaam”.

©Reducept

Ervaringen

Wij zetten de psycho-educatieve modules en de behandelmodule in bij reeds lopende zorgtrajecten als aanvullende behandelinterventie. Daarbij inventariseerden we zorgvuldig de ervaringen van cliënten en behandelaars. We waren benieuwd naar de ervaring in gebruik, maar ook naar de effecten van de VR-toepassing.

Eén ding is duidelijk: de virtuele omgeving van Reducept wordt als zeer vernieuwend en mooi ervaren. Cliënten ervaren de psycho-educatie en behandelmodules als verhelderend en inzichtelijk. Ook behandelaars ervaren de inzet als waardevol. Daarnaast stelden zowel behandelaars als cliënten dat de inzet van VR wel nog even ‘wennen’ is.

Meer toepassingen mogelijk

Ons behandelaanbod wordt vormgegeven volgens de laatste stand van wetenschap en praktijk, en we zijn continu op zoek naar kwaliteitsverbetering, optimalisatie en innovatie in onze zorg.

Op korte termijn gaan wij in gesprek met Reducept om de ervaringen te delen en een verdere mogelijke samenwerking in de toekomst te bespreken. Tevens onderzoeken wij nog andere behandeltoepassingen middels VR gericht op bijvoorbeeld exposure bij angstklachten of ter ondersteuning bij traumabehandeling.

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Gerelateerde berichten

Verwijst u al naar Het Rughuis?  Dan heeft u vast vragen over de transitie naar Phitaal en wat u daarvan [...]

Ben je nu in behandeling bij Het Rughuis? Dan heb je vast vragen over de overgang naar Phitaal, en wat [...]

Vanaf vandaag neemt Het Rughuis Gelderland deel aan een veelbelovende pilot van het Centraal Toeleidingspunt (CTP) Arnhem en Nijmegen, een [...]

Over de auteur

Foto van Het Rughuis

Het Rughuis

Wanneer je langdurig deze klachten ervaart kun je je belemmerd voelen in je gewone dagelijkse activiteiten. Dit kan ook effect hebben op hoe je je voelt. Onze missie is “een gezonde geest in een gezond lichaam”. We helpen je vanuit de visie dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.Daarom bieden wij je een andere aanpak door fysiek én mentaal jouw klachten te lijf te gaan in een innovatief, intensief en wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma van 17 weken.
Het Rughuis heet vanaf 1 oktober Phitaal

Door de kennis en expertise van Het Rughuis te bundelen met onze zusterorganisatie PHI zijn we in staat om meer maatwerk te bieden, toegespitst op de individuele kracht en kwaliteiten van onze cliënten.

  • Bent u nu in behandeling bij Het Rughuis? Lees meer